EN POLITIKERMAMMA SOM GIDDER

Nei, jeg vil ikke være politiker. Så takk for at vi har folk som mamma.

Dette er min mor Tove Henny Lehre. Hun står på listen til SV på Lillehammer. Også i år.

For meg har det alltid vært sånn. Mamma må på møter. Mamma må lese bunker med sakspapirer. Mamma må diskutere i telefonen.

Mamma må ta seg tid til alle som stopper henne på gaten og har noe på hjertet, selv om jeg vil at vi skal være bare oss to.

Mamma må ta de fulle menneskene som vil “mene noe” på alvor, ikke jaget dem vekk. Selv om jeg og mamma er på pizzarestaurant og jeg vil fortelle henne om noe jeg er lei meg for.

For hvis ikke kommer politikerforakten. Hun er “arrogant” og “avfeiende” hvis hun sier det ikke passer fordi hun er sammen med familien. Alle skal ha en bit av mamma, og jeg – fra jeg er et barn – må bare bjuda på.

Når jeg blir tenåring må jeg akseptere, fordi mamma sitter i formannskapet som deler ut skjenkebevilling, at jeg bare kan glemme å komme inn på utesteder før jeg er atten. Mens venninnene mine sklir inn. Det føles dypt urettferdig. Men. Sånn er det bare.

Jeg har vært irritert på mamma mange ganger. Og hatet politikk.

Jeg får fortsatt irrasjonelle tenåringsreaksjoner av ting som har med SV å gjøre.

Og da hun fikk den lysende ideen om å reise med Ship to Gaza ble jeg så eitrande forbanna på henne, for jeg var faktisk veldig redd. Da ønsket jeg at hun kunne være litt mer av en sånn pensjonist som bare reiser til Spania for å slikke sol.

Men hør. Jeg må jo belite meg og si det som det er: Jeg er dypt takknemlig for mammas engasjement.

Og dypt takknemlig for alle dere andre der ute som engasjerer dere i politikken, med alt det det medfører av lange dager, familiedilemma, mas fra folk som bare mener og synser i vei uten å forplikte seg – og alt det der.

Takk til dere alle som stiller som listekandidater. Innsatsen deres, hver dag, hele året, betyr noe. Uten dere, ikke noe demokrati.

Og dere andre? Dere som er som meg, og som aldri i verden vil bli politiker? Vel. Vi må i alle fall ta oss en tur til stemmeurnene og stemme på noen som gidder.

Godt valg på mandag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Likte du artikkelen? Les også: