KUNNSKAPSARBEIDERE I STREIK

Jeg er lærer. Jeg er kunnskapsarbeider. Jeg støtter de streikende kunnskapsarbeiderne i NRK.

Hver dag står jeg på gølvet i kunnskapssamfunnet og jobber for å gjøre ungdom klokere. De skal ikke bare være kritiske og stille spørsmål. Det kan alle late som om de er, også når de ikke har peiling. Elevene skal også ha kunnskap og faktagrunnlag, og evne til å analysere, tolke og forstå.

NRK er en uvurderlig ressurs i mitt arbeid. Alle elever har tilgang, det er lokalstoff, nasjonalt stoff, internasjonalt stoff. Debatt, dokumentar, kultur og underholdning. NRK Super lager nyheter for barn. NRK P3 lager dokumentarer for ungdom. Kvalitet som kan nyttes i klasserommet.

NRK er ekstremt viktig for samfunnets åndelige infrastruktur. Nå kjempes det om lønns- og arbeidsvilkårene til alle dem som hver dag legger forholdene til rette for en åpen og opplyst samtale, og slik fremmer demokrati, sannhetssøken og individets frie meningsdannelse.

Klart de som holder dette maskineriet i gang skal ha god lønn. “Throw peanuts, get monkeys” er det noe som heter.

Og ikke minst skal de ha gode vilkår for faglig utvikling og oppdatering, slik at erfarne folk blir og ikke byttes ut med argumentet “vi trenger noen som kan noe om alt det nye” – det vi trenger er nemlig folk med erfaring som fortsatt er oppdatert. Derfor streiker de for faglig vedlikehold.

I tillegg streiker de for at tilkallingsvikarer – som blir mye brukt – skal få samme satser som de faste. Spesielt i kunnskapsbaserte yrker ser vi økt bruk av vikariater – det gjelder NRK og det gjelder universitetssektoren.

“Prekariatet” kalles det. Eller “løsarbeidere”. Ingen av oss er tjent med at slike system blir utviklet videre fordi “det lønner seg”. Rett og slett fordi det lønner seg ikke. Dersom man først og fremst navigerer mot budsjettets bunnlinje, går det til bunns. På sikt utarmes kvaliteten på det som blir skapt av innhold.

Vi trenger erfarne, oppdaterte journalister som ikke går på vikariat etter vikariat, og som dermed lett kan “høstes” av private mediehus straks de har fått seg erfaring i NRK. Vi trenger at de blir i organisasjonen og utvikler NRK innenfra.

Jeg er lærer. Jeg er kunnskapsarbeider. Jeg støtter de streikende kunnskapsarbeiderne i NRK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Likte du artikkelen? Les også: